Hírek

Káli kövek- üvegbe zárt kézmûves finomság

2012.08.08.
A borászat és a Káli-medence szorosan kötõdik a Balatonhoz, melytõl elválaszthatatlan a vitorlázás és az a vitorlázó nagyközönség - éppen ezért is tartotta fontosnak a Káli Kövek Borászat, hogy bemutatkozzon a Balaton Regattán.

A Káli-medence szívében elhelyezkedõ Köveskálon található a Káli Kövek borászat. A borász, Szabó Gyula 2006 óta készít borokat a Káli-medencében, 2007-ben költözött a fõvárosból a Balaton partjára. Ekkor vette át a régi családi pincét a köveskáli Fekete-hegyen. A Balaton-felvidék legnagyobb bazalthegyének déli oldalán fekvõ Töltés dûlõben nagyszülei, Szabó Dániel és Gyõrffy Rózsa vásárolták ezt a területet még 1945-ben.

A Káli Kövek borászat elsõ évjárata 2008-ban készült. Ugyanebben az évben Szabó Gyula borász néhány barátjával úgy döntött, borászatot alapít, afféle kis garázsborászatot, aminek a Káli Kövek nevet adták. Céljuk az volt, hogy bemutassák a Káli-medencét övezõ hegyeken termõ szõlõben rejlõ lehetõségeket. A Káli Kövek borászat ars poeticája az itteni szõlõ- és borkultúra régi dicsfényét visszaállítani és megmutatni a borkedvelõ közönségnek, hogy ezen a borvidéken milyen különleges borok születhetnek.

A Káli Kövek borok elkészítéséhez felhasznált szõlõfajták mindegyike vulkanikus talajon termett, a sauvignon blanc és a rajnai rizling a Szent György-hegyen, az olaszrizling és a szürkebarát a Káli-medencét övezõ Fekete-hegyen és Hegyestûn.

A borászat alapbora a Káli Kövek KAVICS, mely három fajta szõlõbõl reduktív és oxidatív technológiával készült. A „Káli Kövek könnyedén” szlogen is jelzi, hogy a cél egy könnyû, jól iható nyári fehérbor elkészítése volt. A „Káli Kövek klasszikusok” között fajtaborokat, valamint rajnai- és olaszrizling házasításokat találunk. Ide soroljuk a Káli Kövek Rizlinget, a Káli Kövek Sauvignon Blanc-t és a Káli Kövek Rizling Rezedát. Ezeknél a boroknál már a termõhelyre jellemzõ mineralitás és komplexitás is megjelenik. A mindössze 1200 palack Köveskál Olaszrizling a „Káli Kövek válogatás” bora, mely a Fekete-hegy Töltés dûlõjérõl kézzel szüretelt, válogatott szõlõbõl készült. Ennél a bornál már a termõhely és a szõlõfajta jellege együtt, koncentráltan jelenik meg.

A borok a Média Regattán kívül számtalan színvonalas étterembe eljutnak, így Michelin csillagos étteremben is fogyaszthatnak belõle. Természetesen a Káli-medence szívében, Köveskálon található pincészetünkben is szeretettel várjuk az érdeklõdõket, ahol szélesebb spektrumot tudunk megmutatni, így régebbi évjáratokat és különlegességeket is megkóstolhatnak. Vissza a hírekhez